Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12
24 altın ayardan daha sert olan 18 ayar altının saflık derecesi düşüktür. Bu nedenle de yumuşaklığı kaybolmaktadır. 24 ayarın altında kalan türlerde işçilik maliyeti fazladır. Özellikle 14 ayar altın için bunu söyleyebiliriz. 18 ayar altın, 14 ayara göre biraz daha saftır; ama yine katkı madenleri içermektedir.
18 ayar bilezik, yatırım amacıyla 14 ayara göre biraz daha fazla tercih edilmektedir. Ayrıca kuyumcuların vitrinlerinde görüp beğendiğimiz bileziklerin büyük çoğunluğu 18 ayardır. Çünkü daha parlak ve göz alıcı görünen ürünlere dönüştürülmeleri, diğerlerine göre daha mümkündür.
18 Ayar Bilezik Nedir?
18 ayar altının saflık derecesini bulmak için 24 ayar baz alınır. 18/24 ile kıymetli madenin milyem değeri bulunur. Bu hesabın sonucunda 18 ayar altının içinde 0,75’lik kısmın saf altından oluştuğunu anlayabilirsiniz. Geriye kalan 0,25’lik kısım ise gümüş, bakır, nikel gibi metallerden oluşmuştur. Bu nedenle kıymetli madenin rengi sarıya çalan bir tondadır.
Sarıya dönük rengin dışında 18 ayar altın bilezikler, bazen de karşımıza beyaz renkte çıkıyor. Bunun sebebi, içinde kullanılan metalin rodyum olmasıdır. Bu madde sonucunda sarıya çalan renk, beyaza dönüşmektedir. Ayrıca 6 ay – 2 yıl gibi bir süreçte, kıymetli madenin renginde solmalar yaşanabilmektedir. Bu nedenle 18 ayar altın yatırımı yapmak istiyorsanız, bu süreyi göz ardı etmemelisiniz.
Rengin değişmesi sonucunda, ederinden daha düşük bir değere altınınızı bozdurmak zorunda kalırsınız. Beyaz renk zamanla yok olmaya başlamışsa yeniden rodyum işlemi yaptırabilirsiniz. Böylece takılarını yine beyaz altın olarak kullanabilirsiniz.
18 Ayar Bilezik Alaşım Oranları
18 ayar altın bilezik; bakır, gümüş veya her ikisinin kullanımı ile oluşturulmaktadır. Bu oluşuma katılan madenler nedeniyle farklı renk oluşumları gözlemlenmektedir.
Alaşımda yüzde 25 oranında gümüş kullanıldığında yeşil altın oluşurken, yüzde 25 bakır kullanılırsa kırmızı altın oluşmaktadır. Eğer 12,5 gümüş ve 12,5 bakır kullanılırsa sarı renk elde edilir. Yüzde 0,6 oranında gümüş ve yüzde 19 oranında bakır kullanılırsa rose gold dediğimiz pembe altın oluşmaktadır.
18 ayar altın yerine bazı zamanlarda 18 karat kelimesi kullanılmaktadır. Karat, ayar anlamını taşımaktadır. Bu şekilde duyduğunuzda kafanızın karışmasına hiç gerek yoktur. Satın aldığınız 18 ayar altının üzerinde 18K ve 750 milyem değeri yer alması gerekiyor. Bu ibarelerin almadığı altınlar genellikle sahtedir. Bu nedenle satın alacağınız altının üzerinde mutlaka bu ibarenin olup olmadığına bakmalısınız. Hatta kuyumcunuzdan TSE belgesini istemelisiniz. Kuyumcular bu belgeyi vermek zorundadır.
18 Ayar Bilezik Fiyatları Nasıl Hesaplanır?
18 ayar altının hesabı standartlara göre yapılmaktadır. Gram bazında üretilen altınların değerleri birbirinden farklıdır ve hepsi de standart ölçüdedir. 18 ayar gram altının milyem değeri bahsettiğimiz gibi 750 değerine eşittir. 750 altının saflık derecesini gösterir. En saf altın 1000 gr şeklindedir. O da 24 ayardır.
Gram altın hesabı 24 ayar üzerinden yapılır. Genellikle 24 ayar, saf altını temsil etmektedir. Fakat içine başka maddeler karıştırıldığında saflığını yitirir. Bu konuya örnek vererek açıklamak gerekirse; 24 ayar bir bileziğe sahip olduğunuzu düşünün ve bu bileziğin 18’i altın, geriye kalan 6’nın da gümüşten oluştuğunu varsayın. Bu durumda elinizdeki bileziğin ayarı 18 ayar altındır. Tabii ki bunu anlamak için belli başlı bilgileri bilmeniz gerekiyor. Bu bilgilere altın sertifikaları sayesinde ulaşabilirsiniz. Buna bağlı olarak aldığınız altının saflık derecesini öğrenebilirsiniz.
Altının içine başka maddeler karıştırıldığı için ayar ölçüsünde değişikliğe gidilmiştir. Günümüzde 14, 10 hatta 8 ayar gram altın türleri vardır. Bu türler daha çok bir başkasına hediye etmek için satın alınırlar. Ya da kadınlar kendileri süs niyetine takmak için kullanırlar. Erkekler ise bileklerini süsleyen 18 ayar altın saatleri tercih etmektedir. Düşük ayarlı altın türleri daha alım yapmak istiyorsanız, fiyat araştırması yapmanızda fayda vardır.