Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12 Orta Doğu'nun en özgür ülkesi olan Bahreyn'in para birimi, Bahreyn dinarıdır. Kuveyt dinarından sonra dünyanın en değerli ikinci para birimidir ve Bahreyn Merkez Bankası tarafından dağıtımı yapılmaktadır. Uluslararası para kodu, BHD'dir. Basra Körfezi'nde yer alan Bahreyn, diğer Orta Doğu ülkelerine göre daha hızlı bir gelişim göstermektedir. Aynı zamanda dünyanın en özgür 10. ülkesidir.
Ülkedeki bankacılık sektörünün gelişimine bağlı olarak Bahreyn dinarı da değer kazanmıştır. Ülke 2006 yılında Arap dünyasının en hızlı büyüyen ülke ekonomisi konumundayken, 2008 yılında dünyanın en hızlı büyüyen finans merkezi unvanını da almıştır.
Bahreyn; Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan ile ortak bir para birliği oluşturmak istemektedir. Bu ortak para konseyine geçiş sürecinin ise merkez bankası işleyişinin tam belirlenmemesi ve enflasyon üzerindeki uyum çabaları nedeniyle uzun süreceği tahmin edilmektedir.
Bahreyn Dinarı Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
1 Amerikan doları, 0,376 Bahreyn dinarına sabitlenmiştir. Yani 1 Bahreyn dinarı kuru, 2,6595 Amerikan dolarına eşittir. Dolar dışında Euro ile birlikte EUR/BHD paritesi üzerinden işlem görmektedir.
EUR/BHD paritesinin fiyat hareketlerini incelediğimiz zaman, uzun vadede düzenli yükseliş ve düşüş trendleri gözlemlenmektedir. Kısa vadede ise oldukça dalgalı bir seyir söz konusudur. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 17 Mart 2014 tarihinde 1 Euro – 0,5250 Bahreyn dinarı ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 19 Aralık 2016 tarihinde 1 EUR – 0,3915 BHD ile görülmüştür.
Ülkemizde Bahreyn dinarı kuru adıyla takip edilen döviz, uluslararası piyasalarda BHD/TRY paritesi üzerinden işlem görmektedir. Kurun fiyat değişimlerine baktığımız zaman, yükseliş trendi göze çarpmaktadır. Buna göre son 5 yılın en yüksek seviyesi, 11 Nisan 2018 tarihinde 1 BHD – 11,1197 TRY ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 8 Mayıs 2013 tarihinde 1 BHD – 4,7485 TRY ile görülmüştür.
Kısaca Bahreyn Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Bahreyn, 1936 yılında bölgenin ilk ham petrol ihraç eden ülkesidir. Ülke ekonomisi petrol gelirine dayalıdır ve doğal kaynakların kıtlığı, sürdürülebilir bir kalkınma için petrol dışı sektörlerin gelişmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu nedenle de körfez bölgesinin en fazla çeşitlendirilmiş ekonomisine sahiptir. Gelişmiş bir iletişim ve ulaşım altyapısına sahiptir. Bu sayede birçok çok uluslu firmanın da merkezi konumundadır. Petrol üretimi ve işlenmesinden elde edilen gelirler Bahreyn ihracat gelirlerinin % 60'ına, GSMH oranının ise % 11'ine denk gelmektedir.
Orta Doğu'nun bankacılık ve mali işlemler merkezi halindeki Bahreyn, gelişmiş bir bankacılık alt yapısına sahiptir. Bu özelliği ile Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'daki özel sermayenin işlem gördüğü bir finans merkezi konumundadır. Bahreyn'in finansal hizmetlerinin GSYİH oranına katkısı ise % 22,7'dir. Bu oran petrol sektörünün katkısına oldukça yakındır. Bahreyn, İslami bankacılık sektörünün de öncüsüdür. 29 katılım bankası faaliyet göstermektedir.
Bahreyn'de petrokimya ve alüminyum işleme tesisleri, en büyük imalat sanayi kuruluşlarıdır. Ülkede alüminyum dökümü, 1971 yılında açılan Alba tarafından işletilmektedir. 2005 yılında bu tesis, dünyanın en büyüğü haline gelmiştir. Ülke ekonomisinin diğer can damarları ise çelik üretimi, alüminyum tabanlı endüstriler ile gemi yapımıdır. Hizmetler sektörü ise Bahreyn GSYİH'de büyük bir orana sahiptir.
Bahreyn Ticari İlişkileri
Bahreyn'in başlıca ticaret ortakları; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, Çin ve Japonya'dır. Bu ülkelere başlıca ihracat kalemleri ise mineral yağlar, alüminyum, demir – çeliktir. İthalat kalemleri de mineral yağlar, tramvay dışında demiryolu araçları, makine, elektrikli ve elektronik ekipmanlardır.
Türkiye ile Bahreyn ticari ilişkilerine bakıldığında ise başlıca ihraç ürünlerimizin; tütün ve ürünleri, demir – çelik, motorlu kara araçları ve aksesuarları olduğu görülmektedir. İthalat ürünlerimizin ise alüminyum ve ürünleri, gübre, pamuk ve ürünleridir. 2016 yılında Türkiye'den Bahreyn'e 193 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Aynı yıl Bahreyn'den Türkiye'ye ise 127,7 milyon dolarlık ithalat yapılmıştır.
2006 yılında Türkiye – Bahreyn İş Konseyi kurulmuştur. Bu konsey arasında son toplantı ise 29 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Bahreyn Dinarı Yorumları
Platforma üye olan kullanıcıların Bahreyn Dinarı yorumlarının bulunduğu bölümdür. Belli bir politika çerçevesinde denetlenen bu kısımda, en son yorumlar ilk sırada gösterilmektedir. Yorum yapmanız için üye olup oturum açmanız gerekmektedir.
48 lira olarak hala güçlü tl diyorlar kafayı yicem adamlar parasıyla gelip ülkeyi satın alıyor
25 üstüne bir geçerse su süreçte çok iyi kar getirir. Beklemeye devam edeceğiz. Hakkımızda hayırlısı olsun.
25'lere gelene kadar çıkış düşünmüyoruz. Şayet 20 altı gelirsede tekrar alıma girmeyi düşünebiliriz ytd
20 altı seviyelerden alıma 25 üstü seviyelerden de çıkış planlıyoruz. Umuyoruz ki beklediğimize değer bu süreç. Bu ara sabit bir seyir izleyebilmemiz pekte mümkün görünmüyor.
22’lerden çıktık tuttuk 19’lardan geri aldık. Ardından daha da diplerden aldıklarımızı 20’lerden çıktık. Hep bu döngüde takıldık kaldık. Artık büyük bir atak bekliyoruz. En uzun vadede sağlam hedef 40’lar tabii 30’larda iş görür. YTD
Yok abi bir türlü yeşil ışık yanmadı gitti
Yine düşüşler yine düşüşler. Artık 20 üstüne bir tutunda rahat edelim.
20 altına geçişe tekrar hazır gibi
Ohooo git gide eriyip bitiyor bu nedir böyle?
Geçtiğimiz hafta %0.00 oranında değişim gösterirken, şu an 20.8090 lira dan işlem görüyor.
21 üstünden sat verebiliriz ytd. 19 altına geçerse giriş planımızı uygulayabiliriz.
25 üstünü beklemeye devam
22'leri falan görünce 25'te yakındır diyorduk yine avucumuzu yaladık
Böyle artmaya devam ederse 23'ü rahat rahat kırar gibi
Her fiyatta bir satış vereceğiz azdan az çoktan çok
25'ler ardından 30'ları ne zaman göreceğiz bakalım
Geçtiğimiz hafta %0.68 oranında değişim gösterirken, şu an 20.614 lira dan işlem görüyor.
20,60 üstüne geçiş yaparsa iyi olacak beklemedeyiz ytd
19 altı gelirse elbette alım düşünebiliriz. Daha da yükselirse satış ama böyle kalakaldı döviz.
20 olsa da kurtarsa bizi bu sancılı süreçten