Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12 İsviçreli maliyeciler tarafından dünyanın en güzel banknotu seçilen grivna, Ukrayna’nın resmi para birimidir. Grivna para birimi dışında listede 4 tane daha döviz yer aldı. Bunlar; Euro, Bulgar levası, Amerikan ve Avustralya dolarıdır. Kiev yani eski Rusya’nın ulusal para birimi olarak kullanılan grivna, Eylül 1996 yılında Ukrayna’nın para birimi olarak kayıtlara geçmiştir.
Farklı değerlerde basılan para birimlerinin ön yüzünde Bilge Yaroslay, Taras Şeyçenko, Büyük Vladimir ve Bogdan Hmelnitski kişilerinin portreleri bulunuyor. Arka yüzünde ise mimari anıtlar ve paranın basım tarihi yer alıyor. Ukrayna’nın resmi para biriminin uluslararası kodu UAH’dır. Simgesi ise ₴’dir. Basımı ve dağıtımı Ukrayna Merkez Bankası tarafından yapılmaktadır. 1 grivnanın değeri, 100 kopiykaya eşittir.
Grivna, 2 Eylül 1996 yılında tedavüle girmiş yeni tarihli para birimlerindendir. En zorlu dönemlerini, 2008 – 2013 tarihleri arasında yaşamıştır. 2014 yılında ise dolar karşısında yüzde 280 gibi devasa bir kayıp yaşamıştır. Ardından sıkı para politikası uygulanmıştır ve durum bir miktar düzeltilebilmiştir.
Ukrayna Grivnası Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Para piyasalarında grivna genellikle Amerika doları ile oluşturduğu USD/UAH paritesi ile işlem görür. Bunun yanı sıra Euro ve Türk lirası karşılığında da alınıp satılmaktadır. Euro için EUR/UAH, TL için de TRY/UAH pariteleri tercih edilir.
Amerikan doları – Ukrayna grivnası paritesinin (USD/UAH) fiyat değişimleri uzun vadede incelendiği zaman, 2016 yılının başından beri yatay bir seyrin hakim olduğu görülmektedir. Kısa süreli çıkışlar görülmesine karşın 5 yılın en yüksek seviyesi, 26 Şubat 2015 tarihinde 1 dolar – 33,7250 grivna ile kaydedilmiştir. En düşük seviyesi ise 6 Mayıs 2013 tarihinde 1 dolar – 8,095 grivna ile görülmüştür.
Euro – Ukrayna grivnası paritesinin (EUR/UAH) fiyat grafikleri incelendiği zaman, dolar ile oluşturduğu pariteye benzer hareketler gözlemlenmektedir. 5 yılın en yüksek seviyesi 24 Şubat 2015 tarihinde 1 Euro – 37,4248 grivna ile kaydedilmiştir. En düşük seviyesi ise 30 Mart 2013 tarihinde 1 Euro – 10,2891 grivna ile görülmüştür.
Ukrayna grivnası kuru (UAH/TRY) için uzun vadeli bir inceleme yaptığımızda, önce düşüş trendinin ardından da belli bir ivme ile yükseliş trendinin yaşandığı görülmektedir. Buna göre son 5 yılın en yüksek seviyesi, 24 Ocak 2014 tarihinde 1 grivna – 0,2758 lira eşitliği ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 26 Şubat 2015 tarihinde 1 grivna – 0,0743 lira ile görülmüştür.
Kısaca Ukrayna Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Ukrayna ekonomisi ağır sanayinin ve teknolojik donanımların yetersiz olması nedeni ile gelişmekte olan bir ülkedir. Ekonomisinin canlanması için adımlar atan Ukrayna, çeşitli sektörlerde yükseliş kaydetmeyi hedefleyen bir ülkedir. Bilhassa Asya ve Rusya pazarındaki talepler sayesinde 2000’li yıllarda ekonomisinde ciddi yükselişler kaydeden ülke, birçok ülkeye göre daha uzun sürede gelişme süreci yaşamıştır.
2014 yılında Kırım’ın Rusya’ya katılmasıyla birlikle ekonomik sorunlar yaşayan Ukrayna’nın GSYİH oranında düşüşler görülmüştür. 2016 yılında ekonomisini toparlamayı başaran ülke daralmaları sona erdirmiştir. Genellikle ithalat payı yüksek olan ülkede, kişi başına düşen GSYİH oranı 7.517 seviyelerine yükselmiştir.
Ukrayna Ticari İlişkileri
Ticari ilişkilerde ithalat ürünleri genellikle ağır sanayi metalleridir. Demir-çelik, metaller gibi ürünleri ithal etmektedirler. İhraç ürünleri ise daha çok tekstil ürünleridir. Bunun dışında sebze, meyve gibi yiyecek-içecek gıda sektöründe de ihraç yaşanmaktadır.
Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari ilişkilerin boyutu 4,6 milyar dolar seviyesindedir. Ülkemizde 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken; 3,5 milyar dolarlık Türkiye’den Ukrayna’ya ithalat yapılmaktadır. Ticari ilişkilerde önemli rol oynayan Ukrayna, yaşadığı krizi atlatarak ikili ilişkilerini güçlendirecek politikalar uygulamaktadır.
Ukrayna Grivnası Yorumları
Platforma üye olan kullanıcıların Ukrayna Grivnası yorumlarının bulunduğu bölümdür. Belli bir politika çerçevesinde denetlenen bu kısımda, en son yorumlar ilk sırada gösterilmektedir. Yorum yapmanız için üye olup oturum açmanız gerekmektedir.
Ukrayna mı savaşta biz mi savaştayız belli değil. Grafiğe baksan sanırsın Türkiye 3.Dünya savaşında. Geçen ay adamların parası tüm zamanların en yüksek değerine ulaşmış TL karşısında. Bizim para pul oldu iyice, günden güne eriyoz. Bu ekonomi politikası ile daha çok sürünürüz.
Hangi bankadan alabiliriz.
İşte bu 30 oldu ha gayret biraz daha yükselirse direkt çıkıp karımıza bakacağız. Bu pandemi sürecinde kazanç yok bari bu girdiğimiz dövizlerimizden kar elde edebilelim..
0.50 üstünü göremezsek bu yıl yine avucumuzu yalayacağız herhalde. Sabrın sonu selamet beklemeye devam..
0.30 üzerine geçmeyi bekliyoruz bakalım. Geçen haftada artıda geliyordu. Böyle ne olacak bilemez olduk. Beklemeye devam edeceğiz herkese bol kazançlar.
0.20’den aldık 0.25’den çıktık. Ancak bu sefer uzun vadede 0.50’lere kadar beklemeye devam edeceğiz. Yatırım tavsiyesi asla değildir herkese bol kazançlar.
İnşallah 20 Sınırların sınırına gelir de kaybınız olur 😂 TL'yi sizin gibiler çürütüyor
Geçtiğimiz hafta %-2.36 oranında değişim gösterirken, şu an 0.2569 lira dan işlem görüyor.
0.20 altından giriş planlıyoruz bakalım ytd asla
Büyük hedefimiz var 50 üstü. Ancak ara ara kademeli çıkışlarda yapabiliriz
Stabil duruyor bu ara ne olacak anlayamıyoruz ki
0.25 altından düşüş gelirse almak istiyoruz. Kapalı çarşıdan alabiliyor muyuz?
0.30'dan bir miktar çıksak iyi olacak. Birazda olsa kar payı görmemiz motive edecektir ytd.
0.30'dan da çıkmayacağız hedefimiz daha yüksekler
Geçtiğimiz hafta %-4.13 oranında değişim gösterirken, şu an 0.2743 lira dan işlem görüyor.
Düş düş en azından birazda alıma girelim başka çaremiz yok
30'u geçti geçecek ha gayret
0.50 olsa fena uçarız
0.2819'u gördük ama bir türlü 0.30'lara yerleşemedi gitti
Ne 30 geçildi nede 25 altı geldi