Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12
Yalnızca dinar ismiyle de anılan Kuveyt dinarı, dünyanın en yüksek değerine sahip para birimidir. Kuveyt'te kullanılan resmi para birimidir ve Kuveyt Merkez Bankası tarafından dağıtılmaktadır. Kuveyt dinarı neden bu kadar yüksek değere sahiptir diye merak ediyor olabilirsiniz. Kuveyt dinarının, uluslararası piyasalarda yüksek bir talebe sahip olması bu sorunun cevabıdır.
Bilindiği gibi Kuveyt, dünyanın en büyük petrol üreticilerindendir ve petrolü, Kuveyt dinarı üzerinden satmaktadır. Dünyanın en değerli para birimleri için buraya tıklayın. Ülkenin, düzenli bir petrol satışı bulunmaktadır ve bu nedenle de para birimi hep değerli kalmaktadır. Buna karşın Kuveyt dinarının, Amerikan doları karşılığı sabittir. Bunun nedeni ise petrol satan ülkelerin, en büyük gelir kalemi petrol olduğu için satışlarda dolarla aynı kur aralığı ayarlanmaktadır. Aynı zamanda dolar, dünyadaki ticari para birimidir.
Kuveyt dinarının, dolar cinsinden sabitlenmesine 2007 yılında son verilmesine karşın, hala istikrarlı bir seyir izlenmektedir.
Kuveyt Dinarı Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Dünyanın en değerli para birimi olan Kuveyt dinarı, Amerikan doları ve Euro karşısında işlem görmektedir. 2007 yılına kadar dolara sabit kalan Kuveyt dinarı, kur rejiminin değiştirilmesine rağmen belli bir bant genişliğinde dalgalanmaktadır.
Amerikan doları – Kuveyt dinarı paritesi (USD/KWD) son 5 yılın en yüksek seviyesi, 3 Ocak 2017 tarihinde 1 dolar – 0,3070 KWD ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 18 Mart 2014 tarihinde 1 dolar – 0,2805 KWD ile görülmüştür.
Euro – Kuveyt dinarı paritesi (EUR/KWD) ise son 5 yılın en yüksek seviyesi, 16 Mart 2014 tarihinde 1 Euro – 0,3917 KWD ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 14 Mart 2015 tarihinde 1 Euro – 0,3152 KWD ile görülmüştür.
Kuveyt dinarı kuru (KWD/TRY) uzun vadede yükseliş trendi göstermektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 11 Nisan 2018 tarihinde 1 KWD – 13,90 lira ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 8 Mayıs 2013 tarihinde 1 KWD – 6,3102 lira ile görülmüştür.
Kısaca Kuveyt Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Kuveyt ekonomisinin GSYİH oranının yaklaşık % 50'si petrol ile petrole dayalı sektörlerden oluşturmaktadır. GSYİH oranının yaklaşık % 4,8'ine ise imalat sanayisi tekabül etmektedir. İmalat sanayisinin de önemli bir kısmı, yine petrole dayalı rafineri ve petro kimya endüstrisinden oluşmaktadır.
2015 yılında petrol ihracatından elde edilen gelirlerin, toplam gelirdeki payı ise % 88,76'dır. Bu oran, 2016 yılının ilk çeyreğinde, petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte % 83,47'ye gerilemiştir. Petrolden elde edilen gelirlerin, toplam kamu gelirleri içerisindeki payı ise % 90,2'dir.
Geçen yıllarda petrol fiyatlarında görülen yükselişler, Kuveyt ekonomisine olumlu yansımıştır. Bu sayede de birçok büyük proje uygulamaya koyulmuştur. Aynı zamanda önemli ölçüde likidite sağlamıştır ve ülkenin yeniden inşa edilip yapılandırma dönemine girmesine de imkan vermiştir. Ek olarak istihdam, son 10 yılın en yüksek rakamlarını görmüştür ve zaten yüksek olan tüketim harcamaları daha da artmıştır. Bu sayede de özel sektör, hem tüketim harcamalarındaki artıştan hem de kamu alım ve ihalelerindeki artıştan faydalanmıştır. Tüm bunların sonucunda da Kuveyt ekonomisi, güçlü bir yapıya bürünmüştür.
Kuveyt'in maliyet politikaları ise devletin başlıca makroekonomik araçlarını oluşturmaktadır. Bütçe hesaplarında petrol fiyatlarında görülebilecek dalgalanmalara karşı korunmak amacıyla tahmini petrol fiyatları, düşük tutulmaktadır. Aynı zamanda 2015 yılında petrol fiyatlarının aşırı düşüş göstermesi sonucunda, Kuveyt ekonomisi ilk defa bütçe açığı vermiştir. Bu durum ise kamu harcamalarındaki büyümenin düşmesine sebep olmuştur.
Kuveyt ekonomisi, 2015 yılında % 1,1 oranında büyüme kaydetmiştir. Ülkenin GSYİH oranı 114,1 milyar dolar; kişi başı geliri ise satın alma gücü paritesine göre 70.930 dolardır. 2016 yılında ise ortalama % 2,5 oranında bir büyüme beklenmiştir. Ülke ekonomisinin performansı, petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmalara paralel bir şekilde gelişmektedir. Son yıllarda petrol gelirlerindeki azalma ve siyasi gerginliklerle kamu harcamaları sınırlandırılmıştır. 2017 – 2019 yılları arasında ise ülkede yatırımların artması, altyapı projeleri başta olmak üzere inşaat sektörü projelerinin artması amaçlanmaktadır. Ülkenin ortalama % 4,1 oranında büyümesi de 2017 – 20149 yılları hedeflerindendir.
Kuveyt Ticari İlişkileri
Kuveyt en fazla ithalatı; ABD'den, Çin'den, Almanya'dan, Japonya'dan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden, İtalya'dan ve Fransa'dan yapmaktadır. Buralardan ithal edilen ürünler ise binek otomobiller, mücevherat, hava taşıtları, kümes hayvanları, ilaç, pirinç, inşaat malzemeleri, iş makineleridir. Ülke topraklarının kurak olması nedeniyle tarımsal üretimi de yetersizdir. Bu nedenle gıda ürünleri de dışa bağımlıdır.
Ülkenin en büyük ihracat kalemi ise % 97,8'lik oran ile petroldür. Petrolü ise en yüksek miktarda Japonya, Güney Kore ve Singapur'a göndermektedir. Genel itibariyle Kuveyt'in en yüksek ihracat yaptığı ülkeler; Japonya, Kore, Hindistan, Tayvan, ABD ve Çin'dir. Bu ülkelere; petrol, plastik hammaddeleri ve amonyum ihraç etmektedir.