Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12
Arjantin’in resmi para birimi olan Arjantin pezosu, daha çok yerel yaşayan yatırımcılar tarafından tercih edilir. Majör dövizler karşılığında pezoya yatırım yapılarak, beklentiler karşılanır Bu kapsamda Arjantin pezosunun uluslararası kodu ARS’dir. Yerel sembolü ise dolar işaretidir. Arjantin Merkez Bankası tarafından basılan banknotlar ve madeni paralar piyasaya sürülmektedir. 1 pezo, 100 centavoya eşittir.
2017 yılında yüzde 25'e varan devalüasyon oranları ile mücadele eden Arjantin pezosu, büyük değer kayıpları yaşamıştır. Tarihinde birçok isim değişikliğine uğrayan pezo, 2001 yılına kadar Amerikan dolarına sabit kalmıştır. Ardından bu rejim terk edilerek dalgalanmaya bırakılmıştır.
Arjantin Pezosu Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Amerikan doları – Arjantin pezosu paritesi, USD/ARS şeklinde gösterilmektedir. Paritenin fiyat değişikliklerine baktığımız zaman, 2013 yılından beri yükseliş trendi gösterdiği görülmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 1 Mayıs 2018 tarihinde 1 USD – 21,07 ARS ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 5 Mayıs 2013 tarihinde 1 USD – 5,1925 ARS ile görülmüştür.
Euro – Arjantin pezosu paritesi ise EUR/ARS şeklinde gösterilmektedir. Paritenin fiyat hareketleri incelendiği zaman, kademeli bir yükseliş göze çarpmaktadır. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 1 Mayıs 2018 tarihinde 1 EUR – 25,34 ARS ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 19 Mayıs 2013 tarihinde 1 EUR – 6,7159 ARS ile görülmüştür.
Arjantin pezosu kuru ise küresel piyasalarda ARS/TRY şeklinde işlem görmektedir. Kurun fiyat hareketleri incelendiği zaman, kademeli bir düşüş trendi görülmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 7 Temmuz 2013 tarihinde 1 ARS – 0,3640 TRY ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 1 Mart 2016 tarihinde 1 ARS – 0,1859 TRY ile görülmüştür.
Kısaca Arjantin Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Latin ülkeleri arasında yer alan Arjantin, Meksika ve Brezilya’dan sonra en büyük ekonomiye sahip olan 3. ülkedir. Bölgelere göre gelir dağılımı açısından uçurumlar bulunsa da kişi başına düşen gelir fazladır. Bu ülkenin ekonomik yapısı genellikle hizmet sektörüne bağlıdır. Öyle ki ekonomik kaynakların yaklaşık % 60’lık kısmı hizmet sektöründen oluşmaktadır. Ardından sanayi ve tarım sektörleri büyümeyi desteklemektedir. Özellikle tarım ürünleri, Arjantin ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.
Sanayi kollarına baktığımız zaman ülkede otomotiv, petrokimya, gıda – içecek ürünleri gelişmiştir. Ticaretin gelişiminde özellikle ihracat vergilerinin kaldırılması etkili olmuştur. Enflasyon rakamların tek haneli seviyelere düşürülmesi için bu adım atılmıştır.
Aynı zamanda döviz kuru piyasa koşullarınca belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra Arjantin ülke borçlarını yeniden yapılandırmak yerine “akbaba fonlarına” yoğunlaşmıştır. Bu fonlar sayesinde dünya pazarına tekrar giriş yapmıştır.
Arjantin Ticari İlişkileri
Arjantin’in kriz yaşadığı dönemlerde ülkemizle olan ticari alışverişleri durma noktasına gelmiştir. Krizi atlattığı yıllarda Arjantin ile Türkiye arasındaki ihracat hacmi 127 milyon ABD dolarıdır. İthalat seviyesi ise 382,1 milyon dolar olarak kayıtlara geçmiştir.
İthalat ürünlerin çoğu tarım mahsullerinden oluşmaktadır. İhracat ürünleri ise daha çok otomotiv parçaları ve sanayi aletleridir. Bunun dışında Türkiye ile Arjantin arasındaki yatırım ilişkisine değinecek olursak; diğer ülkelere göre daha azdır. Gerek coğrafi konum uzaklığı gerekse de dillerin anlaşılmaması yatırım ilişkisine zıt yönlü etki etmektedir.