Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12
Filipinler Cumhuriyeti’nin resmi para birimi olan Filipin pezosu, egzotik para birimidir. Güneydoğu Asya’da yer alan Filipinler’in başkenti Manila’dır. Uluslararası piyasalarda işlem görme kodu PHP’dir. Sembolü P veya ₱ şeklindedir.
Filipinler Merkez Bankası tarafından basılarak, piyasaya sürülen pezonun değeri, Türk lirasına göre düşüktür. Aynı zamanda bütün banknot ve madeni paralar, Filipinler Merkez Bankası Güvenlik Tesis Kompleksi'nde basılmaktadır. Oldukça eski bir tarihe sahip olan bu para birimi, birçok isim değişikliği geçirmiştir. İlk Filipin pezosu kullanımı ise 1930'lu yıllara dayanmaktadır.
Filipin Pezosu Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Filipin pezosu finans piyasalarında en çok Amerikan dolarına karşı değeri üzerinden işlem görmektedir. Amerikan doları – Filipin pezosu paritesi ise USD/PHP şeklinde gösterilmektedir. Paritenin uzun vadeli fiyat hareketleri incelendiği zaman, yükseliş trendi gösterdiği görülmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 24 Nisan 2018 tarihinde 1 USD – 52,52 PHP ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 8 Mayıs 2013 tarihinde 1 USD – 40,74 PHP ile görülmüştür.
Euro – Filipin pezosu paritesi ise EUR/PHP şeklinde gösterilmektedir. Paritenin uzun vadeli fiyat hareketleri incelendiği zaman, oldukça dalgalı bir seyir olduğu göze çarpmaktadır. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 15 Şubat 2018 tarihinde 1 EUR – 65,33 PHP ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 15 Mart 2015 tarihinde 1 EUR – 46,56 PHP ile görülmüştür.
Filipin pezosu kuru ise küresel piyasalarda PHP/TRY paritesi üzerinden işlem görmektedir. Kurun uzun vadede görülen fiyat değişimleri, dalgalı bir yükseliş trendine işaret etmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 11 Nisan 2018 tarihinde 1 PHP – 0,0803 TRY ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 14 Haziran 2013 tarihinde 1 PHP – 0,0432 TRY ile görülmüştür.
Kısaca Filipinler Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Yeni gelişim göstermekte olan Filipin ekonomisindeki en büyük katkı tarımsal ürünlerdir. Bunun dışında elektronik, endüstri ve ekonomi gibi hizmet sektörleri de Filipinlerin ekonomisine katkı sağlamaktadır. Pezonun değerinde görülen düşüşlerin nedeni Asya finansal krizidir. Bu kriz nedeniyle pezonun değerinde ciddi anlamda düşüşler yaşanmıştır. Ekonomide önemli olan sektörlerin daralmasına neden olan kriz, ülkeyi olumsuz yönde etkilemiştir. Öyle ki ulusal para biriminin değeri diğer dövizler karşısında yüksek oranda değer kaybetmiştir.
Turizm sektöründe önemli bir yere sahip olan Filipinler, elde ettikleri gelirler sayesinde ekonomilerini canlandırmayı başarmışlardır. Aynı zamanda ülkede biliyorsunuz ki muz ticareti yapılmaktadır. Muz ticaretinin hacminin giderek artmasıyla, Filipinlerin ekonomisinde hissedilir canlılıklar görülmüştür. İthalata dayalı bir ekonomiye sahip olan ülkenin dış ticaret açığı fazladır. Buna rağmen cari işlemler fazla tutmaktadır. Öyle ki 2015 yılında cari işlemler fazlası 12.7 milyar dolardır. Bu yüzden pezonun değeri en düşük seviyelere gerilemiştir.
Filipinler’in ticaret yaptığı ülkelerin başında Çin, ABD ve Japonya gelmektedir. Bunların dışında da ülkeler vardır. Fakat işlem hacminin büyüklüğüne göre yukarıda yazılı olan ülkeler, ticarette daha fazla yer kaplamaktadır. Ülkenin ihracat ve ithalat kalemlerine bakmak gerekirse; elektronik ürünler başta gelmektedir.
Filipinler Ticari İlişkileri
Ülkemiz ile Filipinler arasında ticari ilişkiler, 1949 yılına kadar dayanmaktadır. 1949 yılında Türkiye ile Filipinler arasında imzalanan Dostluk Anlaşması ile ticari işlemler gündeme gelmiştir. 1990 tarihinde Ankara’ya Filipinler Büyükelçiliği açılmıştır. 2014 yılında ise ülkemizden dönemin Başbakanı tarafından Filipinler’e ziyaret yapılmıştır. Yapılan bu ziyarette dostluklar pekiştirilerek, ticari ilişkiler güçlendirilmiştir.
2015 yılında THY Filipinler’in başkenti Manila’ya direkt sefer koymuştur. Bu sayede Filipinlerden ülkemize gelen ziyaretçilerin sayısı artmıştır. Filipinler ile Türkiye arasındaki 2014 yılı ticaret hacmi 252 dolar olarak kayıtlara geçmiştir. İhracatımız 2014 senesinde 138 milyon dolar iken ithalatımız ise 114 dolar karşılık gelmiştir.