Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12
Güney Kore’nin resmi para birimi olan won, Kuzey Kore ile karışmaması için ülke isimleriyle birlikte anılmaktadır. Uluslararası piyasalarda KRW kısaltması ile anılan para biriminin sembolü, ₩ şeklindedir. Kore wonu ismiyle anıldığı zaman kastedilenin Güney Kore’nin para birimi olduğu anlaşılmaktadır. Kore Bankası’nın denetimi ve düzenlemesine bağlı olarak tedavülde kalmaktadır.
1 KRW’nin 100’e bölünmesi ile jeon isimli alt birimler oluşmaktadır. Günlük işlemlerde kullanılmayan jeonlar, sadece döviz kurlarında görülmektedir. Won, Çin yuanı ve Japon yeni ile aynı soydan gelmektedir. Zaten ülke Japonların sömürgesinde kaldığı dönemde yen kullanmış, 1945 yılından sonra ortaya çıkmıştır.
Güney Kore Wonu Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Güney Kore wonu, minör ve hatta egzotik para birimleri arasında olmasına rağmen, USD/KRW ve EUR/KRW pariteleri ile dikkat çeken bir para birimidir. Ülkemizde de Güney Kore wonunun Türk lirası cinsinden değerini gösteren kurun takibi, ticari açıdan önem kazanmaktadır.
USD/KRW paritesinin gösterdiği uzun vadeli fiyat hareketlerine baktığımız zaman, oldukça dalgalı bir seyir gözlenmektedir. Son 5 yılın hareketleri incelendiği zaman, en yüksek seviyenin 28 Şubat 2016 tarihinde 1243,60 won ile kaydedildiği görülmektedir. En düşük seviye ise 4 Temmuz 2014 tarihinde 1009,15 won ile görülmüştür.
EUR/KRW paritesinin uzun vadeli hareketlerine baktığımızda ise en yüksek seviyenin 26 Mart 2014 tarihinde 1491,74 won ile kaydedildiği görülmektedir. En düşük seviye ise 13 Nisan 2015 tarihinde 1159,68 won ile kaydedilmiştir.
Güney Kore wonu/TL kurunu incelediğimiz zaman, 5 yıllık süreçte yükseliş trendi kaydettiği görülmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi 13 Ağustos 2018 tarihinde 0,0060 lira ile kaydedilmiştir. En düşük seviyesi ise 7 Aralık 2013 tarihinde 0,0019 lira ile görülmüştür.
Kısaca Güney Kore Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Savaş sonrasında açlıkla ve yoksullukla karşı karşıya olan Güney Kore, 2015 yılında dünyanın en büyük 11. ekonomisi unvanına sahip olmuştur. 1953 yılından günümüze kadar hızlı bir şekilde büyüyen Güney Kore’nin başarısı “Han Nehri Mucizesi” olarak tanımlanmıştır. Öyle ki; gayri safi yurt içi hasılası 1,5 trilyon dolara yaklaşmış durumda ve kişi başına milli gelir 30 bin doların üzerinde bulunuyor.
Son 30 yılda istikrarlı bir büyüme kaydeden Güney Kore ekonomisi, uluslararası ticaret ve finansta önemli bir yere sahiptir. Asya’nın en büyük dördüncü ekonomisine sahip olan Güney Kore, ihracata dayalı bir ilerleme kaydetmektedir. Özellikle elektronik, endüstri, otomotiv sanayi, gemi yapımı, makine, petrokimya gibi sektörlerde dünyanın en güçlüsü olma yolunda ilerlemektedir.
Ülkede GSYİH içinde tarım sektörünün payı yüzde 2,2, sanayinin payı yüzde 38,6’dır. Hizmetler sektörünün ise yüzde 59,2 oranında payı bulunmaktadır. Güney Kore’de karma bir ekonomi vardır ve chaebol denen aile konglomeratları hakimiyetindedir. Yaşadığı büyük kalkınma ile gelişmiş bir ekonomiye sahip olan ülke; Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile Asya Kaplanları olarak anılmaya başlanmıştır.
Güney Kore Ticari İlişkileri
İhracata dayalı olan Güney Kore ekonomisinin başlıca ticaret ortakları; Çin, ABD, Japonya, Hong Kong ve Suudi Arabistan’dır. Başlıca ihracat kalemleri ise elektrikli ve elektronik ürünler, taşıtlar, makine, mineral yakıttır. Başlıca ithalat kalemleri de mineral yakıt, makine, demir – çelik, elektrikli ve elektronik ürünlerdir.
Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkiye baktığımızda ise 2002 – 2016 yılları arasında Güney Kore’nin ülkemize toplam 603 milyon dolarlık doğrudan yatırım gerçekleştirdiği görülmüştür. Türkiye’deki Kore yatırımları ise 2,24 milyar dolar civarındadır. Bu farklılık, Güney Kore tarafının üçüncü ülkelerde bulunan iştirak ve şirketlerinin ülkemizdeki yatırımlarını da doğrudan yatırım meblağına ilave etmesinden kaynaklıdır.