Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12
Küresel piyasalarda 2016 yılında yaşanan dengesizlikleri en iyi gösteren para birimi, Hint rupisi olmuştur. Hindistan'ın resmi para birimi olan rupi, dünyanın düşük değerli dövizleri arasında yer almaktadır. Hindistan Rezerv Bankası tarafından dağıtımı yapılmaktadır ve uluslararası para kodu, INR'dir. Sembolü, ₹ şeklindedir ve 2010 yılında halka açık bir rekabet içinde düzenlenen yarışmada D Udaya Kumar tarafından tasarlanmıştır. 1 Hindistan rupisi, 100 paisaya bölünmektedir.
Hint rupisinin düşük değerli bir para birimi olmasının nedeni; ülkedeki düşük okuryazarlık, gelir eşitsizliği ve paranın ülke dışına çıkmasına izin verilmemesi gibi birbirinden farklı konulardır. Ayrıca kırılgan para birimleri arasında görülmektedir. Aynı zamanda hükümet, kara para aklama, vergi kaçırma ve sahtecilik gibi sorunlarla da mücadele etmektedir. Bu konunun da para biriminin değerini düşürdüğü tahmin edilmektedir.
Hint Rupisi Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Finans piyasalarında Hint rupisi ile ya Amerikan dolarına ya da Euro'ya karşı değeri üzerinden işlem yaparsınız. Ülkemizde ise Hint rupisi kurunu takip edersiniz. Bu kapsamda Amerikan doları – Hint rupisi paritesi, USD/INR şeklinde gösterilmektedir. Paritenin son 5 yılda gördüğü en yüksek seviye ise 27 Şubat 2016 tarihinde 1 dolar – 68,80 rupi eşitliği olmuştur. En düşük seviye ise 3 Mayıs 2013 tarihinde 1 dolar – 53,81 rupi ile kaydedilmiştir.
Euro – Hint rupisi paritesi ise EUR/INR şeklinde gösterilmektedir. Paritenin uzun vadeli fiyat hareketleri incelendiği zaman, bir yıla yayılan düşüş ve yükseliş hareketleri gözlemlenmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi 28 Ağustos 2013 tarihinde 1 Euro – 90,88 rupi ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 13 Nisan 2015 tarihinde 1 Euro – 65,97 rupi ile görülmüştür.
Hint rupisi kuru ise küresel piyasalarda INR/TRY şeklinde gösterilmektedir. Kurun uzun vadeli fiyat hareketleri incelendiği zaman, yükseliş trendi gözlemlenmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi, 11 Nisan 2018 tarihinde 1 Hint rupisi – 0,064 lira eşitliği ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ise 28 Ağustos 2013 tarihinde 1 Hint rupisi – 0,029 lira eşitliği ile görülmüştür.
Kısaca Hindistan Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Hindistan'ın iki farklı ekonomik yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle bir tarafta oldukça varlıklı insanlar bulunurken, diğer tarafta oldukça kötü şartlarda yaşayan insanlar bulunmaktadır. Aynı zamanda bir tarafta orta sınıfın en zekilerini çalıştıran modern ve küresel rekabet gücüne sahip hizmetler sektörü yer alır. Diğer tarafta ise az eğitimli iş gücünün çalıştığı ve yağmura bağlı olan tarım sektörü bulunmaktadır.
Hindistan ekonomisi, son yıllarda tarımdan iyice uzaklaşmıştır. Buna karşın GSYİH oranındaki dalgalanmalar hala yıllık muson yağmurlarının sonuçlarına bağlıdır. Aynı zamanda toprak sahiplerinin büyük bir kısmı kendi geçimlerini sağlayacak kadar üretim yapabilmektedir ve çoğu yoksulluk sınırının altında yaşam sürmektedir.
Hindistan Ticari İlişkileri
Hindistan'ın başlıca ticaret ortakları; ABD, Çin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'dir. Başlıca ihracat ürünleri ise petrol yağları, mücevherat, ilaçlar, pirinç, binek araç, pamuk, sığır eti, otomotiv parçaları ve telefondur. İthalat ürünleri ise ham petrol, altın, petrol gazları ve taşkömürüdür.
Türkiye'nin Hindistan'dan ihraç ettiği ürünler; altın, gümüş, adi metaller, metal ve bakır cevheridir. Başlıca ithal ettiğimiz ürünler ise sentetik filament iplikleri, karayolu taşıtları için aksamlar, parçalar ve aksesuarlardır. Ayrıca sentetik organik boyayıcı maddeler, fluoresanlı aydınlatma maddeleri, pamuk ve traktör gibi ürünler de bulunmaktadır.
Hindistan ile Türkiye arasında Karma Ekonomik Komisyonu ve İş Konseyi, başlıca işbirliği mekanizmalarıdır. Aynı zamanda Türkiye – Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi bulunmaktadır. 2008 – 2014 tarihleri arasında Türkiye'den Hindistan'a giden doğrudan yatırım miktarı, 212 milyon Amerikan dolarıdır.