Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12
Kolombiya’nın 1810 yılından beri para birimi olan pezo, ilk haliyle real ismiyle anılmıştır. Daha sonra 8 real, 1 Kolombiya pezosuna dönüştürülmüştür. Bugün COP kısaltması ile bildiğimiz Kolombiya pezosu, $ işaretiyle gösterilmektedir. Buna karşın diğer pezolarla karışmaması için COL$ şeklinde yazılmaktadır. 1 Kolombiya pezosunun 100’e bölünmesiyle centavo oluşmaktadır.
Eski para birimlerinden biri olan Kolombiya pezosu, Banco de la Republica tarafından kontrol edilmektedir. Ülkedeki enflasyon oranı, son ölçümleri itibariyle yüzde 3,3 seviyesine inmiştir. Buna rağmen ülkedeki karışıklıkların devam etmesi nedeniyle düşük değerli para birimleri arasında yer almaktadır. Hükümete yönelik protestolara rağmen ekonomisinde son yıllarda düzelme gözlenmiştir.
Kolombiya Pezosu Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Düşük değerli para birimlerinden olan Kolombiya pezosu, dolar ile oluşturduğu USD/COP paritesiyle küresel finans piyasalarında işlem görmektedir. USD/COP paritesinin uzun vadeli fiyat değişimlerine baktığımız zaman; 2014 yılının ortasında başlayan yükseliş trendinin 2016 yılının başına kadar devam ettiği ve daha sonra yataya yakın bir seyir izlediği görülüyor.
USD/COP paritesinin son 5 yılda kaydettiği en yüksek seviye, 12 Şubat 2016 tarihinde 3437,58 pezo olmuştur. En düşük seviye ise 23 Temmuz 2014 tarihinde 1842 pezo ile kaydedilmiştir.
Euro ile oluşturduğu parite ise EUR/COP şeklinde gösterilmektedir. Paritenin uzun vadeli fiyat değişimlerine baktığımız zaman; kademeli bir yükseliş dikkat çekmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi 12 Şubat 2016 tarihinde 3890,23 pezo ile kaydedilmiştir. En düşük seviyesi ise 23 Temmuz 2014 tarihinde 2480,49 pezo ile görülmüştür.
Kolombiya pezosu/TL kuruna baktığımızda ise 2018 yılında hızlı bir yükseliş yaşayıp ardından gerilediği dikkat çekmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi 14 Ağustos 2018 tarihinde 0,0023 lira ile kaydedilmiştir. En düşük seviyesi ise 12 Şubat 2016 tarihinde 0,0008 lira ile görülmüştür.
Kısaca Kolombiya Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Kolombiya, orta üst gelir ekonomisine sahiptir ve Latin Amerika’nın dördüncü, Orta Amerika’nın ikinci en büyük ekonomisidir. Ülke ihracatının yüzde 45’ini petrol oluştururken, kahve ihracatında ilk sırada yer almaktadır. Dünyanın en hızlı gelişen bilgi teknolojisi endüstrisi Kolombiya’da bulunmaktadır. Turizm konusunda da oldukça gelişmiş bir ülkedir.
2023 yılına kadar 15 milyon turist alması beklenen Kolombiya’nın gemi, elektronik, otomobil, madencilik gibi alanlarda da gelişmeye devam ettiği bilinmektedir. Son verilere göre ülkedeki GSYİH, 309.19 milyar dolar seviyesindeyken, kişi başına milli gelirin 7600.76 dolar olarak hesaplanmıştır. Enflasyon oranlarında düşüş trendi yakalanmış, ihracatında artış gözlenmiştir. İthalatı ise aynı oranda artarak, cari açık/GSYİH oranı yüzde 3,3 oranında eksi yönde ilerlemiştir.
Dünyanın 41. büyük ekonomisi olan Kolombiya, OECD üyesi olmayan ekonomilerin en büyüklerinden birisidir. Ekonomiye yönelik en büyük tehditler ise yasadışı suç örgütlerinin faaliyetleri ve gelir dağılımındaki eşitsizliktir.
Kolombiya Ticari İlişkileri
Petrol ve madencilik gelirlerine dayalı olan Kolombiya ekonomisinin, bu iki kaynaktan elde ettiği ihracat geliri yüzde 50 seviyesine yaklaşmıştır. Latin Amerika’da Brezilya ve Venezuela’dan sonra en fazla petrol üreten ve en geniş kömür rezervine sahip olan ülkedir. Kolombiya’nın yaklaşık 925 bin varil günlük petrol üretimi gerçekleştirdiği bilinmektedir.
Kolombiya’nın başlıca tarım ürünleri ise kahve, kesme çiçek, muz, tütün, şeker kamışı, kakao, yağlı tohumlar ve sebzedir. 2016 yılında LAK bölgesinde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında dördüncü olan Kolombiya, en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sıralamasında da ikincidir. Türkiye ile ikili ilişkilerde ticaret hacmi konusunda da Brezilya ve Meksika’dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır.