Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12
Şehir-ada devleti olan Singapur’un resmi para birimi Singapur dolarıdır. Bu döviz, minör para birimleri arasında bulunur ve Türk lirasına göre daha değerlidir. Dolar çeşitleri arasında bulunan Singapur doları genellikle Amerikan doları, Euro ve Türk lirası ile parite oluşturarak işlem görür. Uluslararası kodu SGD’dir. Sembolü S$ veya SGD$ şeklindedir. Singapur Merkez Bankası tarafından basılan ve piyasaya sürülen 1 dolar, 100 centtir.
Her Singapur banknotunun üzerinde ilk devlet başkanı olan Yusuf Bin İshak, ülkenin bağımsızlığı için mücadele etmiştir. Günümüzde tasarımı ile beğeni kazanan banknotlara sahiptir. Finans piyasalarında ise yüksek işlem hacimli minör para birimleri arasında yer almaktadır.
Singapur Doları Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Singapur'un ticaret ortaklarına baktığımız zaman, hangi para birimlerine karşı değerinin takip edildiğini de kolayca anlayabiliriz. Çin, Malezya, Hong Kong, Endonezya ve Amerika para birimlerine karşı Singapur dolarının değeri takip edilmektedir. Dolar, Euro ve Türk lirası karşısındaki değişimleri inceleyecek olursak.
Amerikan doları – Singapur doları paritesi (USD/SGD) uzun vadeli grafikleri incelendiği zaman, oldukça dalgalı bir seyrin hakim olduğu görülmektedir. Buna göre son 5 yılın en yüksek seviyesi, 2 Ocak 2017 tarihinde 1 dolar – 1,4503 SGD'dir. En düşük seviyesi ise 8 Mayıs 2013 tarihinde 1 dolar – 1,2273 SGD ile kaydedilmiştir.
Euro – Singapur doları paritesi (EUR/SGD) uzun vadeli grafikleri yüksek seviyeleri test ettikten sonra sert bir düşüş kaydetmiş ve dalgalı seyretmiştir. Buna göre son 5 yılın en düşük seviyesi 22 Eylül 2015 tarihinde 1 Euro – 1,4444 SGD ile kaydedilmiştir. En yüksek seviye ise 17 Mart 2014 tarihinde 1 Euro – 1,7616 SGD olmuştur. Günümüzde ise 1,60 – 1,65 seviyeleri arasında dalgalanmaktadır.
Singapur doları kuru (SGD/TRY) uzun vadede yükseliş trendi göstermektedir. Son 5 yıllık grafiklere baktığımız zaman, sürekli yükselen bir eğri görüyoruz. Buna göre son 5 yılın en yüksek seviyesi, 11 Nisan 2018 tarihinde 1 SGD – 3,1953 TL olmuştur. En düşük seviye ise 2 Mayıs 2013 tarihinde 1 SGD – 1,4518 TL ile kaydedilmiştir.
Kısaca Singapur Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Ticarete dayalı ekonomiye sahip olan Singapur, bilhassa sigortacılık, bankacılık, ulaşım, haberleşme gibi hizmet sektöründen büyük gelir elde etmektedir. Bunun yanı sıra endüstri faaliyetleri sayesinde de ekonomisi kalkınan bir ülkedir. Öyle ki nüfusun yarısından biraz fazlası endüstri alanında çalışmaktadır. Geriye kalan kısım ise genellikle ticaret ve hizmet sektöründe çalışmaktadır. En az iş gücüne sahip olan sektör tarımdır. Bu ülke tarım ürünleri açısından pek fazla zengin değildir.
Ekonominin canlanmasını sağlayan endüstri dallarının başında; petrol rafinerileri, gemi yapımcılığı, tekstil, elektronik aletler gelmektedir. Bunun yanı sıra turizm açısından önemli olan bu ülke, son zamanlarda balıkçılık sektöründe de önde gelmeyi başarmıştır. Malezya, Endonezya, Amerika ve Hong Kong ülkeleri Singapur’un ticaret ortaklarıdır. Genellikle ithalat ürünleri elektronik cihazlar, makineler, kazanlar gibi teknik cihazlardır. İhracat ürünleri ise elektrik üzerine mallardır. Başka yerde sınıflandırılmamış mallar olarak da tanımlayabiliriz.
Singapur Ticari İlişkileri
Türkiye’nin Singapur ile ticaret ilişkileri yeni gelişmeye başlamıştır. Özellikle son 5 yıl içerisinde önemli adımlar atılmıştır. Öyle ki ülkeler arası dış ticaret hacmi son 10 yılda 200 milyon dolar iken, 2015 yılında bu rakam 4 katına çıkmıştır. Yaklaşık 700 milyon Amerikan doları olmuştur. Ülkemizde şuan için 81 tane Singapur sermayeli şirket faaliyette iken Singapur’da 59 tane Türk sermayeli şirket ticari fonksiyonlarını yürütmektedir.
Ülkenin diğer ticaret ortaklarına baktığımız zaman; Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong, Malezya, Endonezya ve ABD görülmektedir. Başlıca ihracat kalemleri ise elektrik, elektronik ekipman, mineral yakıt, yağ, damıtma ürünü, makine, nükleer reaktör, kazan gibi ürünlerdir. İthalat kalemleri de optik, foto, teknik, tıbbi cihazlar, nükleer reaktör gibi sıralanabilir.