Aysun Bayhan - 05 Nisan 2023 | 15:29 Son Güncelleme: 05.04.2023 15:32:12 Dinarlar arasında en düşük değerlisi Tunus’un resmi para birimidir. Tunus dinarı, uluslararası piyasalarda TND kısaltması ile kullanılırken, sembolü ise Fransızca “dinar tunisienne”den gelen DT şeklindedir. 1 dinarın 1000’e bölünmesiyle milim isimli alt birimler oluşmaktadır.
1960 yılından beri kullanılan Tunus dinarı, ülkenin merkez bankası tarafından dağıtılmaktadır. Tunus dinarının ülkeden çıkarılması yasaktır. Ayrıca ülkeye girişte deklare edilmeyen 5000 Tunus dinarından fazla yabancı dövize, ülkeden çıkışta el konulmaktadır. Cezai soruşturma başlatılmakta ve ülkeye giriş yasaklanabilmektedir. Bazı durumlarda ise para cezası da uygulanmaktadır.
Tunus Dinarı Kurları ve Pariteleri [Dolar, Euro ve Türk Lirası]
Tunus dinarı, küresel finansal piyasalarda dolar (USD/TND) ve Euro (EUR/TND) karşısında işlem görmektedir. Ülkemizde ise Türk lirasına karşı değeri takip edilmektedir.
USD/TND paritesinin uzun vadeli fiyat hareketlerini incelediğimiz zaman; yükseliş trendinin hakim olduğu görülmektedir. Son 5 yılın en yüksek seviyesi, 29 Kasım 2018 tarihinde 1 dolar 2,9575 Tunus dinarı ile kaydedilmiştir. En düşük seviyesi ise 12 Mart 2014 tarihinde 1 dolar = 1,5658 Tunus dinarı ile gözlenmiştir.
EUR/TND paritesinin uzun vadeli fiyat hareketlerini incelediğimiz zaman; kademeli bir yükseliş eğilimi gösterdiği görülmektedir. Son 5 yılın en yüksek seviyesi, 29 Kasım 2018 tarihinde 1 Euro = 3,3653 Tunus dinarı ile kaydedilmiştir. En düşük seviyesi ise 18 Mart 2015tarihinde 1 Euro = 2,0682 Tunus dinarı ile görülmüştür.
Tunus dinarının Türk lirası karşısındaki değerinin uzun vadeli trendi incelendiğinde; 2018 yılının ikinci yarısı itibarıyla yükseliş kaydettiği görülmektedir. Buna göre; son 5 yılın en yüksek seviyesi 14 Ağustos 2018 tarihinde 1 Tunus dinarı = 2,5159 Türk lirası ile kaydedilmiştir. En düşük seviyesi ise 24 Temmuz 2014 tarihinde 1 Tunus dinarı = 1,2101 Türk lirası ile görülmüştür.
Kısaca Tunus Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Büyük bir bölümü çölle kaplı olan Tunus’ta ekonomi tarıma dayalıdır. Çöl dışında kalan topraklarının verimli olması, nüfusun yüzde 60’a yakınının tarım sektörü ile ilgilenmesini sağlamıştır. Özellikle zeytin konusunda dünyada önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda narenciye, meyve, sebze ve hurma yetiştiriciliği söz konusudur. Hayvancılıkta ise koyun, keçi, sığır ve kümes hayvanları yetiştirilmektedir.
Ağır sanayi alanında ise pek gelişmiştir değildir. Deri, kağıt, gıda ya da elişi gibi hafif sanayi bölümleri, ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Son yıllarda ise turizm de ülke ekonomisine destek olmaya başlamıştır. Petrol ve fosfat üretiminin de ülke ekonomisinde katkısı bulunmaktadır. Ayrıca Tunus, Fransa başta olmak üzere tüm AB ülkeleri ile önemli ticari ilişkilere sahiptir ve AB’nin 4. büyük tekstil tedarikçisi konumundadır.
2017 itibarıyla ülkenin GSYİH oranı 43.156 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir. Kişi başına milli gelir ise 3884 dolardır. Ülkede enflasyon oranı yüzde 5 seviyesinin altında seyrederken, ekonominin reel büyüme hızı yüzde 1,1 olmuştur.
Tunus Ticari İlişkileri
Tunus’un başlıca ticaret ortakları; Fransa, İtalya ve Almanya’dır. Başlıca ihracat kalemleri; elektrikli – elektronik aletler, tekstil ürünleri, mineral yağ ve yakıtlardır. Başlıca ithalat kalemleri ise mineral yağ ve yakıtlar, elektrikli – elektronik aletler, makinalardır.
Türkiye ile Tunus arasındaki ilişkiye bakıldığında ise başlıca ihraç ürünlerimizin; tekstil ürünleri, giyim eşyası, kara ulaşım araçları olduğu görülmektedir. İthal ürünlerimizin ise gübreler, inorganik kimyasallar, giyim eşyaları olduğu bilinmektedir.
Tunus Dinarı Yorumları
Platforma üye olan kullanıcıların Tunus Dinarı yorumlarının bulunduğu bölümdür. Belli bir politika çerçevesinde denetlenen bu kısımda, en son yorumlar ilk sırada gösterilmektedir. Yorum yapmanız için üye olup oturum açmanız gerekmektedir.
Geçtiğimiz hafta %-1.25 oranında değişim gösterirken, şu an 3.0273 lira dan işlem görüyor.
3 üstünü kırdı kıracak çok az kaldı. Artık hedefimize daha da yakınız. Herkese bol bol kazançlar dilerim…
Bende hala beklemedeyim. Yerimizde saymaktan sıkıldık. 4’leri 5’leri görelim yeter. Kazancımızı alalım birazda biz rahat edelim. Nereye kadar bekleyeceğiz?
3 altından asla ama asla satmam abi üç kuruş kazanacağız diye neden düşükten satalım ki? Bekleriz sabreden derviş muradına ermiş demişler sonuç olarak. Tabii 2.30’ların altından da tekrar bir alım düşüncemiz mevcut. Asla yatırım tavsiyesi içermez söylediklerim. Herkese kendine göre alsın satsın…
Bizi bitirdin be tunus
3 üstünden çıkış planlıyoruz ytd asla
Geçtiğimiz hafta %-2.04 oranında değişim gösterirken, şu an 2.8438 lira dan işlem görüyor.
3 üstüne geçer diye düşünüyorduk ama yok eriyor
3 üstünde tutunurken değerlendirecektik geç kaldık
Düşüş başlangıcı yapmaya devam ediyor. Kim bilir ne zaman artışa geri geçer?
3 üstünü daha önce test ettiğini gördük. Bundan sonraki büyük hedefimiz 4'ler ve 5'ler
Hedef 4 ve üzeri!!
3.0984'e kadar gelmiş dün vay be artışlar baya sağlam
3.0234'lerde gidiyor sonunda gözümüz aydın
2.95 bir kırılırsa 3'e daha yakın gelir gibi bekleyip göreceğiz
Vay arkadaş yine eksiye geçti tam 3'e niyetleniyoruz hep böyle oluyor
Eninde sonunda 3 seviyesine yerleşecek elbette bekleyeceğiz başka çaremiz yok.
2.50 altından almayı düşünüyorum bende. Nereden nasıl alıyorsunuz?
Artık 3 ol da karımıza bakalım yeter ya
2.50 hadi koçum kırıl gel artık